Изборният ден в Община Велико Търново започна нормално. 70 858 са избирателите с право да упражнят своя глас на местния вот. Техните имена са разпределени в 142 секции. Всички те започнаха работа навреме и без нарушения.

Според промените в Закона за местното самоуправление в 24 селища в Община Велико Търново кметските наместници ще се посочват, а няма да се избират. Това са местата с жители по постоянен адрес под 300.

Сред обезлюдяващите села във Великотърновско обаче се оказва, че попада и Арбанаси - архитектурно селище, предпочитано целогодишно от хиляди туристи.

10 жители не достигат на Арбанаси, за да си изберат местните сами управник.

Промяната няма да откаже избирателите да отидат до урните, смята Генка Атанасова, която е открила първото кафене в Арбанаси преди 30 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Досегашният кмет Тошо Кръстев е сметнал, че неизбирайки кмет на малките населени места ще се спестят около 115 000 лева. Затова не вярва, че водещ при промяната в закона е финансовият мотив.

„Няма вече самостоятелност кметът, тоест може да бъде освободен във всеки момент, ако нещо е сбъркал. А ако той е избран, това нещо няма как да стане”, обясни Кръстев.

Арбанаси е едно от 1200-те селища, чиито кметски наместници ще бъдат назначени от общинския кмет и съветниците.