ГЕРБ запазиха позицията си на доминираща политическа сила, няма кой знае какво разместване след изборите, коментира в студиото на „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев.

По думите му единствено има едно несъответствие между съотношението между първата и втората политическа сила и резултата.  

„Главното впечатление от изборите е купуването на гласове и корпоративният вот, има цели секции, в които се гласува 90 на сто, в София в цели райони има ГЕРБ – 2000, другите - общо 200, това е очевидно купено”, посочи Райчев.

„Вижте профила на госпожа Фандъкова и ще видите какви са гласоподавателите – това са по-заможните хора с по-високо образование, а тя води всички останали кандидати по процент на хората с начално образование, които са гласували за нея”, обясни още Райчев. 

Според Цветозар Томов практиките с купуването на гласове се разширяват, но няма невинни партии в това. „Купуват гласове всички партии – където могат и колкото могат. Не бих го приписал на определена партия, а на политическия манталитет на българите”, коментира социологът. Според него водещата партия в купуването на гласове не е нито ГЕРБ, нито БСП, а ДПС. 

Единственият лек срещу купуването на гласове е хората да излязат и да гласуват, посочи Андрей Райчев. „В София купените гласове са между 10 000 и 20 000, те ще се решаващи, ако не излизат хората да гласуват. Властта купува по-лесно гласове, но аз обвинявам сериозно негласуващия човек”, каза още Райчев. 

Според Цветозар Томов в София и областните центрове влиянието на тези практики е по-слабо, те обаче решават изборите в по-малките общини.