Ако преди десетилетие купуването на гласове е било изолиран феномен, ангажираните в който са чувствали срам от действията си, то днес контролираният вот е масов и даже не се крие. Около тази теза се обединиха политолозите Страхил Делийски и Стойчо Стойчев и социологът Кънчо Стойчев в изборното студио на bTV.

„Това е част от тоталното завладяване на пазара на местната политика и то по всички линии – пазарът на публичните услуги, на обществените поръчки, до директното плащане на ръка”, подчерта Делийски. Причината – когато липсва политически живот, когато партиите не са реален представител на гражданите и няма доверие, отношенията се свеждат до принуда, насилие и директно плащане.

Според Кънчо Стойчев говорим за 120 млн. лв., хвърлени за купуването на гласове само на тези местни избори. Преди 15 г. 10-20% от партийните бюджети са отивали за нерегламентирани практики, докато днес говорим за над 60, заяви експертът.

Политологът Стойчо Стойчев подчерта, че в малките населени места даже не се гласува толкова заради парите, колкото за „трайно устойчиви връзки” по линията на настоящи кметове, работодатели, силни хора на местно ниво и т.н.