Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова (36,3%) пред Мая Манолова (34,6%) прогнозират от агенция Алфа Рисърч в допитване, финансирано със собствени средства. Според проучването сериозна е преднината за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред БСП (21,4%), но тя е недостатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет.  

Затвърждаване на силните позиции на "Демократична България", постигнати на европейските избори – 15,5% вот за общинска листа и 10,7% за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов.  

Това са основните тенденции, регистрирани от представителното за столичните избиратели проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 3-7 октомври 2019 г. сред 801 пълнолетни граждани с право на глас в местните избори. 

Според проучването, заявената избирателна активност достига 45,3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015 г.

Снимка: Алфа Рисърч

По всяка вероятност ще запази, и дори е възможно да надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях. 

Разбираем е високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея. Което определя и големият брой претенденти за кметския пост: 30 – през 2007 г. и 20 – през настоящата, 2019 г. 

Ясната дясно-центристка ориентация на избирателите в София доста категорично е определяла победителя през годините, независимо от множеството кандидатури. В случая, напротив, има много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия. 

Снимка: Алфа Рисърч

Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто, посочват от Алфа Рисърч. 

В тази ситуация, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на Демократична България, които ще определят в голяма степен пътят към и на София. 

Кандидатът на т.нар. градска десница, арх. Борислав Игнатов, събира към момента 10,7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%). 

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6,1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9% вот за Ангел Джамбазки). 

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение „Спаси София“ търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на “независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%. 

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните. 

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10% дистанция от БСП (32,1% : 21,4%). Трета позиция за Демократична България (15,5%).

Снимка: Алфа Рисърч

Имайки предвид наблюдаваната и на евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация.

ВМРО с 6,1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61-членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящия. През 2015 г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство. Което отсега вещае трудни времена за столичния кмет. И изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили. 

* Настоящото изследване е проведено в периода 3 – 7 октомври 2019г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.