9000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на балотажа в неделя. Те са по-малко от първия тур, но и броят на секциите е по-малък.

Над 7 хиляди секции ще бъдат охранявани за втория тур на вота. От МВР съобщават, че ако идват повече сигнали в изборния ден от ромски махали, има достатъчно ресурс, за да се пренасочат полицаи натам.

И в момента полицията работи превантивно по сигнали за купуване на гласове:

„Всеки един сигнал, след като се получи, се доклада в прокуратурата и се изпълняват в пълен обем указанията от конкретната прокуратура, на която територия е подаден сигналът”, заяви ст. комисар Тодор Гребенаров.

Всички, които са загубили личните си карти или са им били откраднати, ще могат да извадят документ и да гласуват. И в двата почивни дни бюрата ще работят и ще издават удостоверения за вота:

„Подчертавам, че издадените удостоверения за първия тур за 27 октомври не важат за втория тур – т.е. ако има издадено такова удостоверение, което лицето не е ползвало при гласуване, това удостоверение не важи за втория тур”, уточни обясни Светла Ценева от дирекция "Лични документи".

А преди втория тур пожарната не е открила нарушения в изборните секции свързани с мерките за безопасност. Все  пак рискове има на фона на захладнялото време и възможността да се ползват отоплителни уреди в секциите:

„При инструктажите е проведено обучение на председателите, както и на членовете на сиковете с цел неизползване на неизправни отоплителни уреди, които създават предпоставка за възниване на пожари”, каза гл. инсп. Йото Василев.

От полицията обобщават, че досега подадите сигнали за нарушения при този вот са по-малко отколкото при предишните местни избори през 2015 г.