Над 200 хил. гласа са нужни на един кандидат, за да стане кмет на София на местния вот следващата неделя. Това сочат примерни изчисления на социолози. 

Според експерти, общинските листи на големите партии по-трудно се разместват при преференции.

Снимка: btvnovinite.bg

И отново сравнение, ако една общинска листа в големия град събере 70 хил. гласа, на един бъдещ общински съветник ще му трябват 5 хил. гласа, за да се премести по-напред.

А ако листата събере общо 12 хил. гласа, разместването „струва„ 800 гласа. За сравнение - в община като Антон например, изборите могат да се спечелят и с хиляда гласа. 

Снимка: btvnovinite.bg

В село Селянин край Вакарел има повече гости отколкото местни, които живеят със спомените си. Местните разказват, че преди години е имало около 100 къщи, като във всяка е имало по няколко деца.

В Селянин няма вода и канализация, само ток. Въпреки това жителите са готови със задачите за новия кмет и ще отидат до урните по недоправените пътища. По постоянен адрес живеят шестима и всички смятат да гласуват.

В зависимост от адресната си регистрация хората от Селянин ще пуснат бюлетина например за кмет на Вакарел или за София.

Снимка: btvnovinite.bg

В малките населени места изборът на кмет е по-важен, отколкото в големите градове, казват социолози. Според експертите в  малките населени места борбата е за всеки глас.

Преференциите обаче се ползват повече в големите градове, отколкото в малките.