Учени откриха нов вид летящ динозавър, който е бил погребан под ледовете на Канада. Останките му са открити преди 30 години, но чак сега е обявен за ново откритие, пише “Индипендънт”.

Видът е с име “криодракон бореас” или в превод “Замръзналият дракон на севера”. Размахът на крилете му е бил около 10 метра и това го прави едно от най-големите летящи животни в историята на планетата ни. Той е живял преди около 76 млн. години и е тежал около 250 кг. Главата му била значително по-голяма от тялото – около три пъти и половина по-голяма.

Частичните останки от скелета му са открити в Албърта, Канада, още през 1992 г., но до момента учените не можеха да установят дали това не е нов вид птерозавър.

Името учените избрали като “намигване” към сериала “Игра на тронове”. Останките били открити в заледен район на канада, но летящият динозавър е живял в умерен климат, който е бил подходящ за влечуги, костенурки и малки бозайници.

Белезите по костите дават насока на учените да смятат, че динозавърът е използвал крилата си само при ситуации на голяма опасност, но иначе е ловувал на земята.