Тялото на 14-годишно британско момиче, починало от рак, беше подложено на криогенно замразяване с надеждата, че може да бъде върнато към живот, когато бъде открито подходящо лечение за болестта.

По настояване на момичето, след като починало през октомври, тялото му било откарано в САЩ, където срещу 37 000 паунда ще бъде съхранявано за неограничен период от време.

Малко преди да почине тийнейджърката британският съд бил сезиран, тъй като бащата ѝ бил против процедурата. Тогава тя пише обръщение до съдиите по делото, в което обяснява, че иска животът ѝ да продължи, а не да бъде погребана под земята.

„Искам да живея по-дълго и мисля, че в бъдеще може и да открият лек за рака и да ме събудят”, споделя тя при процеса.

Криогенозата е противоречива процедура на дълбоко замразяване на телата на хора, починали от неизлечими болести с надеждата за тяхното бъдещо лечение. Тя може да бъде извършена единствено в САЩ и Русия, където има специални лаборатории, в които телата се съхраняват в течен азот при температури по-ниски от -130 градуса по Целзий. Към момента обаче не е доказано научно дали процедурата работи и дали изобщо е възможно хората да бъдат върнати обратно към живота.