Благодарение на непрестанния прогрес на технологиите, колите без шофьор са факт и в редица страни иновативни компании вече провеждат опити как такъв автомобил ще се справя в уличното движение.

Учени от САЩ обаче направиха нестандартен експеримент, създал известен смут по улиците на Арлингтън, щата Вирджиния – те пуснаха сребрист ван, който привидно се движи сам.

Местен репортер го забелязал и се втурнал да го преследва. Успял да го настигне на знак „Стоп“ и за негова изненада установил, че на шофьорското място всъщност седи мъж, но... дегизиран като празна седалка.

Да, правилно си представяте картинката. Две ръце и два крака стърчали от, както изглежда, седалката на вана.

Човекът седалка се оказал част от експеримент на Технологичния институт на Вирджиния.

Учените се надявали да определят как хората ще реагират на самоуправляващи се превозни средства и дали е нужна допълнителна сигнализация на автомобила, че е без шофьор – безценна информация за компании, които смятат да пуснат такива коли на пазара.

„Шофьорската седалка е конфигурирана така, че водачът да не бъде забелязан, като същевременно му позволява да следи за безопасността на движението и да реагира на околната среда“, коментира говорител на Института.

Интересен факт е, че идеята за експеримента е била вдъхновена от видеоклип в „ЮТюб“, в който духовит младеж се облича като седалка на автомобил, за да изплаши персонала на гишетата за шофьори в ресторант.

Това обаче не е първият такъв експеримент. Преди две години екип от Станфордския университет проведе подобен тест наречен „Призрачен ездач“, дегизирайки водача като седалка. Тогава учените заключили, че до голяма степен хората не се притесняват от самоуправляващите се коли и пешеходците с готовност преминават пред тях.

Тези открития са от голямо значение за дебата дали широката общественост е готова за драматичната промяна от превозни средства с шофьори до автоматиризираните такива. Според учените самоуправляващите се коли ще намалят движението, ще увеличат безопасността по пътищата и ще осигурят по-големи възможности за придвижване за хората, които не могат да шофират в момента.

Междувременно вижте някои от прототипите на самоуправляващи се автомобили на известни марки: