През седмицата пред медиите беше открита изложбата "Златното руно. Пътят на Аргонавтите". Васил Божков, смятан за един от най-богатите хора в региона, показва предмети от личната колекция. Очаквано, тази изложба предизвика голяма дискусия и сред археолозите, и в обществото.

И ние надникнахме зад витрините, за да видим експонатите.  

62 изящни предмета на изкуството показва новата изложба. Част от експонатите се излагат пред публика за първи път. Сред тях е и един ритон. Използван е за ритуално отливане на вино. Според експертите изключително рядко върху ритони може да се види човешка фигура. Затова ако се предложи, на търг цената може да надхвърли 1 милион долара.

"Имате легнал сатир, знаете че той е последовател на Дионис и той лежи върху леопардова кожа, защото леопарда е бил свещеното животно на Дионис и тази кожа е поставена върху мях с вино, защото очевидно се е пиело вино при всички ритуали", коментира проф. д-р Атанасиос Сидерис, археолог и специалист по история на изкуството.

За първи път ще може да бъде видян и сребърен съд за пиене, направен от сребро с позлата през 5 век преди новата ера. Върху него има изображения, свързани с мита за Тезей.

Има и златен съд, открит някъде в България, който е от почти 24 каратово злато.

"Този тип предмети са направени от къс злато чрез изковаване и ако погледнете в подробности, може да видите и следи от ударите с чук по предмета, ползвани са от царете и висшата аристокрация", уточни проф. Сидерис.

Сред съдовете има и такива, които са ползвани за съхранение на вода – като една хидрия например от 4 век преди новата ера. Направена е от бронз и не е била достъпна за всяко домакинство в миналото, а само за по-заможните. Въпреки че изглежда боядисана всъщност не е.

Сред експонатите има и украшения поставяни върху шлемовете на войни. Те са били носени при победен обход на градовете след битка.

Част от експонатите пък са били носени като подаръци в миналото. Като чаши за вино от края на пети век преди новата ера. Върху една от тях е изобразен музикант, който свири на свой приятел. Експертите имат основание да смятат, че музикантът е самият Орфей.