Северна Корея се похвали с революционен пробив в гурме индустрията, след като врати отвори най-новият „високотехнологичен” суши ресторант в страната.

Той се намира в столицата Пхенян и е първият, който предлага на клиентите си да опитат суши от поточна линия.

Тя е известна още като „суши влакче” и представлява конвейнерна лента, която се движи в кръг. Върху нея се сервират разноцветни чинии с различни комбинации от сушита, които минават покрай всеки клиент, а според вкуса си той избира от кои да се храни.

Всъщност в Япония такива ресторанти съществуват още от 1958 г., когато е измислено самото съоръжение. Това е 10 години след създаването на КНДР – най-затворената страна в света.

В наши дни поточната линия е разпространена в много страни, като дори в България първото такова заведение отвори врати преди повече от 5 години.

Високотехнологичните екстри на новия севернокорейски ресторант обаче не се изчерпват само с това. Друга иновация, която прави впечатление, е логото му. То е осветено с неонови светлини и според собствениците привлича над 100 клиенти дневно.

Главните готвачи пък използвали специална техника за приготвянето на сушито, която е разработена в Северна Корея, а не в Япония, твърдят служителите.

Вижте „високотехнологичния” суши ресторант във видеото: