Кажи „не” на феодалните предразсъдъци! Това е точка 6 от Конвенцията за цивилизовано поведение на туристите. Правилата ни посрещат на входа на Павилиона Тънуан.

Tова е задължителна спирка за туристите, стигнали до северозападната част на Наншан, и е един от трите големи павилиона в южната част на Китай.

Красота, хармония и невероятни гледки от високо! Така посетителите описват видяното тук. Павилионът е разрушаван няколко пъти и е възстановяван многократно.

В сегашния си вид е от 1989 г. Сградата има общо 9 етажа. Построена е през 653 г. от Ли Юанин от династията Тан. Тогава той е назначен и за губернатор на Наншан, а павилионът е служил за негов дом.

В тази сграда са се организирали много тържества, банкети, събирали са се благородници, артисти, а част от тържествата включвали и рецитиране на поеми.

Тук има няколко стенописа с поеми. Едната е на Ванг Бо. Тя разказва по възхитителен начин за павилиона. Другата се казва Ren Jie Tu. В нея се споменават известните китайци от провинция Цианси. Третата е Di Ling Tu. В нея се величаят красивата природа, планини и реки в Китай, разказва една от уредничките в Павилиона.

По думите ѝ преди време е можело да посетиш мястото и без да плащаш вход. Условието е било да кажеш наизуст една от поемите, изложени в Павилиона.

Не са били малко хората, които са я казвали от край до край. Дори и сега има такива, които могат да я повторят.

Реших да попитам уредничката дали самата тя я знае. Без да се замисли, застана мирно и започна: