Първият „градски лифт” във Франция беше пуснат в експлоатация в западния град Брест. Той се движи над река Пенфелд, разделяща града на две. Досега за прекосяването ѝ местните жители имаха избор само между два моста, силно задръстени в пиковите часове.

Двете кабини на лифта, който е част от мрежата на обществения транспорт, могат да се използват от 60 души, които се транспортират на разстояние от 420 м за по-малко от три минути.

Съоръжението е изградено на височина от 70 м, и може да превозва около 1200 пътници на час. Двете кабини могат да се движат при вятър със скорост близо 110 км/ч. Част от стъклата им, които са много здрави, пък се оцветяват при наближаването на жилищните сгради, за да не се нарушава спокойствието на живеещите там.

Проектът е на стойност 19 млн. евро, половината от които са осигурени от субсидии.

Вариантът с лифта беше предпочетен пред изграждането на мост, което щеше да струва между 30 и 60 млн. евро.

„Транспортът по кабел – това наистина е транспортът на бъдещето, особено в претоварените от автомобилно движение населени места”, изтъкна министърът на околната среда Сеголен Роаял, която отправи пожелание и други градове да се сдобият с такова чисто, тихо и не особено скъпо превозно средство, предаде Франс прес.

Лифтове в мрежата за градски транспорт вече има в Рио де Жанейро, Ню Йорк и Алжир.

Във Франция този вид транспорт се насърчава чрез закон от 2009 г. и се очаква скоро такъв да се появи и в други градове, сред които Орлеан, Тулуза, Гренобъл, Шамбери, Сент-Етиен и Кретей.