Дракони в центъра на София! Звучи невероятно, но е факт. Първата по вида си изложба, която ни разкрива фантастичния свят на тези митични същества отвори врати в столичния парк „Възраждане“. Интерактивната изложба, която носи името „Живите дракони – зимна приказка“ приютява повече от 20 анимирани същества от приказки, древни митове и фентъзи книги, филми и видеоигри.

Снимка: bTV

"Целта на този тип изложби е да дадем възможност на децата да се потопят в един магичен свят. Искаме да ги изкараме от нашия скучен, сив свят и да им покажем нещо фантастично. Така те могат да развихрят въображението си.", казва Дан Фироиу, създател на парка.

Снимка: bTV

Идеята този магичен свят да бъде превърнат в реалност, се ражда спонтанно през 2017 година. На екипа им отнема почти две години, за да го осъществят в готовия му вариант. Дан и неговият бизнес партньор се вдъхновяват от собствените си деца.

Снимка: bTV

"Питахме ги „Какви същества би ви било интересно да видите на живо?“ . Те веднага ни изброиха три неща: дракони, динозаври и роботи! Създадохме този свят за тях." споделя той.

Снимка: bTV

Да пресъздадеш тези създания в реален размер обаче е сериозно начинание. Достигащите 8 метра дракони са дело на някои от най-добрите световни визуални артисти.

"Когато създавахме драконите, за нас бяха важни две неща: как ще ги построим, какъв ще бъде техния дизайн. Следващото предизвикателство беше да ги накараме да се движат и да контактуват с публиката. Програмирането им също беше важен компонент. Написахме кодовете, които ги карат да се движат по определен начин и да бъдат интерактивни.", разказва Дан.

Снимка: bTV

Повечето дракони в изложбата са вдъхновени от древни митове и легенди от всички точки на света. Въпреки това има и няколко, които са ни познати от големия и малкия екран, фантастичните книги и дори видеоигрите.

"Когато правихме първоначалното проучване, установихме че преди 1000 години, всяка държава си има свой собствен вид дракони. България също има – във Варна например. Там на пристанището можете да видите два дракона един до друг. Прочетохме много литература, свързана с традициите и видовете дракони. Избрахме най-интересните от тях и ги адаптирахме, по начин, който да се хареса на децата.", казва създателят на парка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!