Хората, които пият по три чаши кафе на ден, са изложени на по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и заболявания на храносмилателната система от онези, които се въздържат от кофеиновата напитка, показват резултати от 16-годишно изследване на учени от Имперския колеж в Лондон.

Над 500 хил. души се включиха в проучването, което трябваше да разкрие какви са ефектите на консумацията на кафе върху рисковете за живота на хората.

И без потвърждение за ползите на кафето във Великобритания отдавна се наблюдава рекордно висока консумация – над 55 млн. чаши всеки ден.

Най-висока консумация на кафе е регистрирана в Дания (900 мл на човек на ден) и най-ниска в Италия (92 мл на ден).

Любителите на ободряващата напитка се оказват по-често младите, пушачите, консуматорите на алкохол, месоядните и по-рядко вегетарианците.

Снимка: iStock

За своето проучване изследователите анализират данните от 521 330 души на възраст над 35 години, жители на 10 европейски държави, в които приготвянето на кафе варира от италианско еспресо през капучино, до предпочитаното в Норвегия филтрирано кафе и други форми на ароматната напитка.

Изследвани са промените в начина на живот като започване на нова диета или пушене.

Снимка: iStock

Вероятността да умрат от болести като рак, сърдечносъдови проблеми, сърдечна недостатъчност или удар е с 18% по-малка при мъжете, които приемат най-малко 3 чаши на ден. При жените рискът е с 8% по-малък.

До резултати, които сочат благотворното действие на кафето, достигнаха и американски учени, които изследваха 185 855 участници от различен етнически произход.

Британските специалисти пък сега смятат да се фокусират върху изучаване на отделните съставки в кафето, които имат положителен ефект върху здравето.