Пречудесен четвъртък за всички! И най-вече за нас – инженерите на музикалния TRACKTOP, на които предстои плонж в СВОБОДАТА в предстоящите от 4 до 10 дни! Празнуваме бленуваното си бягство от работните пространства в Деня на свободата в Гвиана. Не е ли чудесно, че всеки ден и всеки час, някъде и навсякъде, някой празнува, че е свободен...?

За да направим празника (си) още по-пречудесен, ни трябва музика. И тази седмица споделяме с вас музикалните забележителности, които най-много са ни впечатлили през изминалите 5-6-7-8 дни.

Dum Dum Girls – Lord Knows (песен) 

Dum Dum Girls са щатска инди банда от Калифорния, формирана през 2009 г. Името на групата идва от албума на The Vaselines “Dum Dum” и песента на Иги Поп "Dum Dum Boys”. Начело на музикалния проект се извисява певицата и текстописец Dee Dee. Та, като заговорихме за нея, не е лошо да вмъкнем: освен, че постепенно се превръща в един майсторски автор на рок песни и потенциално в следващата рок звезда, тя приключи записите на най-новата песен на Dum Dum Girls "Lord Knows”, която е част от предстоящия албум на групата "End of Daze”, излизащ на 25 септември от Sub Pop.

Песента е изумителна, премерена и влиза с умерена стъпка. Но преди всичко това е едно красиво пеене, тъй като гласът на Dee Dee е придобил допълнителни нива на мрачно кадифе, необходими за новия, по-тъмен материал, хвърлящ сенките на стремежа. Припевът е типично прост за лириките на певицата и звучи като: "О, момче/Не мога да те наранявам повече/Бог знае, че любовта ми боли”. Така че ти остава само да си закичиш една нежна виолетка зад ухото по време на залез слънце и да се разкараш. - Е.М.

Animal Collective – Today's Supernatural (сингъл)

"Today's Supernatural” е първи сингъл от новия албум на Animal Collective, който се казва "Centipede Hz” и излиза на 3 септември от Domino. Чувствам, че съм пристрастен – именно прогресията в този звук кара бандата да звучи толкова специално за мен. И ако някой иска да се издърви с "Get The Fuck Off, скапани плебей”, прости му, приеми че чува групата за първи път и не бъди зъл с него.

Да, знам, че много от песните на бандата звучат сякаш си в увеселителен парк, но защо не хванеш влакчето на ужасите и не попищиш с тях, вместо за псуваш замислен – "Today's Supernatural” ще бъде едно от техните най-интензивните пътувания, защото всеки звук мига ярко, прибавен към хиперактивната инерция на изродските вокали. Хубаво е човек да ги чуе отново в този режим, хубав е и гърленият рев. Този звук е готов да отиде на война заради теб, само и само да намериш отговора на своя въпрос. - Е.М.

The Sea And Cake – Harps (песен)

"Harps” идва от новия албум на The Sea And Cake "Runner”, който излиза на 18 септември от Thrill Jockey. Песента не може да се сравни с нищо по-добре от ядене на боровинкови мъфини, докато плуваш по средата на океана, а ти не можеш да направиш нищо, освен да се съгласиш, че е много вкусно. Небето никога не е било по-синьо, а музиката безпогрешно прохладна. Използването на синтезатори вместо китари си е казало тежката дума. Сега отиди и уж се подхлъзни в още непочистения басейн на двора. После я слушай докато изсъхнеш и ще разбереш смисъла на думи като трансцедентален и пенлив звук. Добре, заслужи си парче от тортата, вече си с ново съзнание. - Е.М.

Delilah – From The Roots Up (албум)

Ако следвате TRACKTOP-a по петите, сигурно ви е направило впечатление, че ние пък следваме всяка стъпка на Delilah. Поредното й придвижване към успеха се случи тази седмица с излизането на дебютния й албум – "From The Roots Up". Отбелязваме дългоочакваното щастливо събитие, слушайки Shades Of Grey – едно от 12-те парчета в албума, за което се говори, че ще бъде следващият сингъл на Delilah. Гуд! Гуд! Прегуд! - Е.И.

(Sixto) Rodriguez – Sugar Man (песента, музиката, човекът)

Не, не съм подранила с празнуването на отпуската. Наясно съм, че парчето, което ви представям не е от последните 5-6-7-8 дни, а отпреди около 42 години (!!!). Ако смятате, че ви цакам със стари шлагери, имайте предвид, че аз се чувствам 100 пъти по-прецакана, защото допреди 2 седмици въобще не бях чувала за г-н Родригес. Как е възможно ли? И аз това се питам, имайки предвид, че този човек е майстор на музикални шедьоври.

Истината е, че около Сиксто Родригес се вдигна доста сериозен шум през последните две седмици покрай нов документален филм, посветен на музиканта – "Searching For Sugar Man". Автор на лентата е южноафрикански режисьор, който решава да разбере какво се е случило с американски рокаджия Родригес, за когото се носят слухове, че се е самоубил, защото всъщност никой не знае къде е и какво се е случило с него. (Вижте трейлъра)

Едно време за Родригес се говорило, че е дори по-добър от Боб Дилън, но дебютният му албум -  Cold Fact (който е наистина много добър!), претърпява категоричен провал в САЩ и слага край на кариерата на Родригес още преди тя да е започнала. Албумът обаче става хит в Южна Африка и се превръща в символ на свободата за младежите в страната, задушавана от Апартейда. Десетилетия по-късно Родригес най-накрая получава вниманието, което заслужава. Отделете му внимание и вие и няма да съжалявате!!! - Е.И.