След като съботата се превърна във втори петък, днешната неделя е целият уикенд, който ни се полага, затова е редно да го отпразнуваме както си трябва. С песни, танци и... поклащане на ланци, примерно. 

Представяме ви поредната субективна музикална селекция от последните 5-6-7-8 дни. "Ние ги харесваме, харесвайте ги и вие" - би възпял поетът морето от музика.

В музиката има едно тънко ходене по лед, където даден трак може да изглежда като грациозно танцуващ на кънките си пред смаяна публика или в обратния случай – застрашително потъващ под крехката замръзнала вода. Алелуя, това е от първите и идва точно навреме, преди да съм се отчаял, че тази седмица няма да мога да ви дам нищо свястно за слушане. Но, не – „Numb” на базирания в Манчестър продуцент Анди Стот идва, за да ни напомни колко много обичаме звученето на Бьорк. Записът включва вокални вметки от Алисън Скидмор, бивша пиано учителка на Стот и при откриващото парче на албума „Luxury Problems” "Numb" нейното присъствие се усеща веднага. По-голямата част от пистата й се състои от тихо шепнеш глас, който е леко задушен като заек с моркови от черната смазка на промишлен техно ритъм – апокалиптичен, дърводобивен звяр, заобиколен от облаци женски вокали. През последните няколко години електронната музика видя какви ли не продуценти да експериментират с нови начини за обработване и редактиране на човешкия глас, но в "Numb" Стот предлага своя вдъхновен подход, запазвайки правото си на духовна естетика, докато намеква за една вълнуваща нова посока на развитие. Има граница на ръба на музиката, когато новите творби може да не са признати като музика пет или десет години преди това. Имаме си точно такъв случай! Стот не просто пренарежда звуковата палитра на своите връстници, но открива нови начини на изразяване, дори и в рамките на форми, познати като техно. Анди е майстор в борбата за твоето вниманието, като същевременно те хипнотизира в едно по-дълбоко ниво на съзнание. Амин! - Е.М.

Soundgarden – Been Away Too Long 

Ако Крис Корнел не беше съсипал със соловата си кариера всичко постигнато със Soundgarden, сигурно самото то нямаше й да изглежда толкова значимо. Добре поне, че имаше бистрия разсъдък да се завърне към славното звучене на грънж бандата и резултатите не закъсняха – „King Animal” ще бъде на пазара в САЩ на 13 ноември. Да живеят героите и слава за геройски загиналите из мъглявите улици на Сиатъл! Точно това и ми се искаше да кажа някой ден, ето че се случи. - Е.М.

Midnight Magic – Diamonds  

Ето го и "Diamonds", второто парче от нюйоркското денс крю Midnight Magic, което заема първо място в дебютния им албум им „Walking the Midnight Streets”. Увиване, тъга и бавен ритъм, ехо вокали и брас секции – очаквайте го на 13 ноември. - Е.М. 

MS MR – Candy Bar Creep Show (EP) 

Bones from MS MR on Vimeo.

Госпожицата и господинът от Ню Йорк – MS MR, представяха новото си ЕР в продължение на 4 седмици. Всеки понеделник дуото постваше по една песен от новия си проект във Facebook с линк към Tumblr, където всъщност течеше промоцията. Така от понеделник насам можем да се наслаждаваме на "Candy Bar Creep Show” в цялата му прелест. Краткосвирещият албум включва „Hurricane”, “Ash Tree Lane”, “Bones” и "Dark Doo Wop” – съвършенството умножено по 4. Надявам се съвсем скоро да мога да умножавам "по повече“ удоволствието от музиката на MS MR. Честно, колко често попадате на изпълнители, които ви омагьосват с абсолютно всяко парче? Всъщност, може би веднъж седмично – в TRACKTOP-a =) - Е.И.

Lucius – Lucius (EP)

Преди няколко дни бруклинската банда Lucius представи едно от парчетата от новото си едноименно EP – песента "Turn It Around". На моменти гласовете на двете фронтдами ме препращаха към Лили Алън, а текстът на песента ми припомни едно конкретно парче на британската изпълнителка от времето, когато все още не беше Лили Роуз Купър – песента "22”. Която е да е "ТЯ' – героинята от песента, ми стана също толкова симпатична, колкото мацката на Лили Алън. Истината е, че сравнението с Лили няма да е подходящо за останалите парчета на групата. Това е чудесно, защото и без това не ми се нравят съпоставките между различни изпълнители. Преслушайте каквото намерите на Lucius, купете си EP-то (има го в iTunes) и сами си ги сравнявайте. Или може би са несравними? - Е.И.

Jake Bugg – Two Fingers 

През юли ви заляхме с шоколадов TRACKTOP, в който звучеше "Lighting Bolt" на Джейк Бъг. Оттогава до днес много неща се промениха за 19-годишния изпълнител и това личи по броя на резултатите, които Google изкарва, след като напишеш неговото име. Дебютният му албум все още е в графа „предстоящи“, но не и успехът му. Джейк вече се радва на признанието на колеги и меломани, както и на моето лично, което предполагам му е мноооого важно! Сега слушаме Two Fingers – последния сингъл на симпатягата, който от няколко дни си има и официално видео. Честито ми! - Е.И.