Събота. Уикенд. Един от малкото дни, в които възглавницата ни е под ръка за по дълго време. Възползвайте се от близостта й, за да я включите в новия си танц. TRACKTOP-ът ще ви изпее песните, на които се радваме от 5-6-7-8 дни, а вие си танцувайте и бийте въздуха с възглавница. Една от малкото битки, в които победата ви е гарантирана... 

Nautic – Fresh Eyes

Nautic са ново трио от Лондон, състоящо се от продуцента Bullion, Лора Гроувс (която сме чували да прави фолк-поп за Blue Roses) и Tic от лейбъла Young Turks. "Fresh Eyes" е първото им предложение –на саксофонен соул джем, който намирисва на сънливите Womack & Womack. "I can't believe the way you make me feel inside/ When you look at me with fresh eyes,”пее Гроувс , и не е трудно да й се повярва. Толкова много неща се случва в "Fresh Eyes": сладко интро на пиано, печалният саксофон (с любезното съдействие на лондонския музикант/продуцент Slime), нежно процъфтяващата китара, бълбукащата машина на барабаните и разбира се, търсещите и носещи отговор вокали на Гроувс, Bullionи Tic. Това звучи като една от най-плавните песни, които отиват на петък. - Е.М.

Twigs – Breathe 

Ще счупи ли това парче световните чартове? Надали. Но драскане на чука по повърхността на колата кара стомаха ми да се вълнува. И не е нужно да си вана, която всеки момент ще разбият, за да си кажеш: Twigs е шибано болна! Доказва го и с новия си, едноименен албум, част от който е и "Breathe" – солидна порция електронен поп, със сложни, припокриващи се ударни докосвания, къдрици ноти, съществуващи извън печална мелодия, както и женски вокал, който е ясен и същевременно притежава аурата на интимност. Песента донякъде напомня на продукцията и има зловещите оттенъци на класическия Tricky дебют, наречен Maxinquaye. - Е.М.

Radar Brothers – If We Were Banished 

Radar Bros. са горди представители на Лос Анджелис, така че не е неподходящо за "If We Were Banished" да ни вдъхнови да говорим за лятото в началото на декември. Нищо в трака не прави внезапно движение – Jim Putnam вади вокали с провлечен говор и тихо веещ се фалцет, дръм машина не изпуска своя монотонен ход, бек вокалите свирукат тържествено и в промеждутъците между ударите – чуваме ясна китара. И все пак, нищо в цялата картинка не звучи мързеливо. Това е една огромна малка песен. И всичко това без грам кодеин. - Е.М.

You Won’t – Ten Years Old (видео)

You Won't - "Ten Years Old" (OFFICIAL VIDEO) from You Won't on Vimeo.

You Won’t resist You Won’t. Или няма да устоите на You Won't. Поне аз не успях. Само преди няколко дни разбрах за съществуването на бандата покрай най-новото им видео към парчето “Ten Years Old”.

"Банда” всъщност е мнооого силно казано, защото You Won’t са двойка музиканти от Бостън. Двамцата се запознават преди около 12 години в театрален кръжок, събират се като "банда” преди около 2 години и тогава решават да запишат албум, който излиза преди почти година.

В парчетата и във видеата на Роки (барабани и какво ли не) и Джош (гитара, вокали) личат всичките им таланти – музикалният, театралният и любимият ми талант, присъщ на по-хубавите човеци – хуморът.

"Ten Years Old" е от "сълза-и-смях” парчетата, които харесвам – мелодията те праща на забавен куклен театър, но едновременно с това текстът ти напомня за онзи момент, в който, сериозен (като Мауриньо), си се опитвал да убедиш света, че няма да удостоиш егото на бившата си връзка с рев... докато сълзите ти разреждат водката. Или в случая с момчетата от You Won’t – бирата.  

"ooooo choking down the tears and all I ended up was sad and full of beer"

Можете да чуете целия дебютен албум на групата – Skeptic Goodbye, в Bandcamp. Скоро пък ще можете да научите повече за Джош и Роки в "Музика за четене”.  - Е.И.

Pillowfight – Get Your Shit Together

Срази ме комбинацията на мелодия като за финал на някоя част на "Роки” и лана-дел-рей-о-подобния глас на Емили Уелс (Emily Wells). Дамата и Dan The Automator, който продуцира първия албум на Gorillaz, се съюзяват в нов проект, наречен Pillowfight. Очаква се това съюзничество да произведе цял албум, но за момента е само "Get Your Shit Together" (англ. – като "Я, се стегни” по нашенски).

Миличкият и леко детски глас е като от желиран бонбон. Представяте ли си гумена мечка да ви заповяда да се стегнете – някак не звучи сериозно. Но пък като се замисля е малко плашещо. Така че, стягам се и отлитам към следващия клон (англ. branch)… - Е.И.

Paint Branch – Brighton Beach 

Това парче май ми хареса първоначално, защото не очаквах да започне толкова рязко с вокала и първия куплет. Скоро не ми се беше случвало.

Paint Branch е новият проект на Крис Ричардс и Джон Дейвис от “Q and Not U” – банда, която от 2005-а не съществува. За мое лично щастие, музикантите изглежда са се насочили към нов стил, защото "Brighton Beach" по нищо не прилича на "Soft Pyramids" или "Hooray For Humans", например. И като казвам, че не си приличат, имам предвид, че на новата музика на Крис и Джон не ми иде да започна да си дъвча веждите. Но това е мое мнение.

Хубавото е, че още след първото слушане на "Brighton Beach" се убедих в любопитството си към музиката на дуото. Paint Branch подготвят албум, така че скоро любопитството ще бъде задоволено. Ще видим дали ще се превърне в харесване. - Е.И.