Американското списание Wired класира на сайта си най-интересните роботи животни, които ще направят в бъдеще живота на хората по-удобен и безопасен. Особеността на всеки от тях е, че принципът на работа се основава на поведението на прототипа в дивата природа.

Червей спасител
Една от най-многообещаващите разработки в тази сфера е роботът-червей, създаден по образ и подобие на кръглия червей Caenorhabditis elegans. Той се използва масово от биолози и генетици по време на опити. Роботът, представляващ еластична гъсеница с кръгла бяла
глава и колела вместо власинки, ще бъде използван от учените в спасителни операции. В тази връзка най-голямото предимство на гъсеницата-киборг е да преминава различни препятствия.

Механичната гъсеница има нужда от доработка – още не може да се придвижва върху високи камари от отломки, а сензорите не са така функционални, както биха искали авторите на проекта. "Роботът сканира околните обекти, като изхожда от положението на тялото си. Това е прекрасно, но при спасителни операции не е много полезно", казва инженер Джордан Бойл. Учените се надяват, че скоро проблемите ще бъдат отстранени и червеят ще заеме достойното си място сред хората, участващи в спасителни операции.

Паяк анализатор
Друг потенциален шедьовър на американските учени е електронен паяк със снежнобял цвят, който открива изтичането на химични вещества на места, недостъпни за човека. Роботът паяк, чиято "походка" напълно копира начина на придвижване на събрата му в дивата природа, не се страхува от тровене с разлети химични вещества. Освен осемте си крайника с хидравлични "стави" в актива на механичното членестоного имат комуникационни средства, а също много датчици, които му позволяват да разпознава различни вещества. Роботът още не се продава, но при необходимост паякът може да се взема под наем само срещу 380 долара на ден.

Медуза perpetuum mobile
Друго постижение на инженерната мисъл е електронната медуза, която е предназначена за наблюдение на подводния живот. Роботите от подобен тип не са рядкост, но тази подводна обитателка все пак е необичайна. Традиционно роботите работят с различни елементи на захранване, докато медузата "диша" под водата. Благодарение на съвременните технологии водородът и кислородът, попадайки на платинените елементи на конструкцията, освобождават топлинна енергия, с която работи медузата. Това не само превръща медузата във вечен двигател, но и не замърсява околната среда. Страничен продукт е водната пара.

Гекон космонавт
Учените го определят като проект на границата на биологията и механиката. Както и живият гекон, творението на човешкия разум отлично се придвижва по вертикална повърхност чрез залепване. За разлика от обитателя на тропиците обаче, роботът не се нуждае от кислород и може да работи във вакуум. "Ние можем да изпращаме роботи за изследвания в космоса. Те
дори могат да пътешестват, като се прилепват за стените на космическия кораб", споделя един от създателите на гекона-киборг.

Животни "преводачи"
Електронните гущери, риби и белки, представени от списанието, се отнасят към изобретенията, които могат да са полезни не само на хората, но и на животните.

Гущерът робот например помага на биолозите да проверят дали правилно интерпретират поведението на някои животни, като служи като своеобразен преводач.

Подобна мисия е възложена и на роботите риби. Учените са постигнали такова сходство в поведението на роботите и техните прототипи, че рибите без колебание ги приемат за свои водачи. Ползата е огромна, тъй като при изтичане на мазут в морето подобни механични риби могат да отведат истинските животни на безопасно разстояние.

Белките роботи, на свой ред, позволяват на учените да изследват поведението на гърмящите змии. А в бъдеще, след доработка, ще помагат да се събира змийска отрова за медицински цели.

Куче носач и гепард свързочник
Робот, конструиран с формата на куче, може да пробяга над 30 километра без презареждане и да носи в същото време товар до 180 кг. Освен това механичният приятел на човека може да транспортира хора. В критични условия това може да спаси живота на човека, защото подобен робот с лекота ще донесе например ранен алпинист до най-близкото населено място. Роботите кучета вече са се научили да възприемат някои команди като "Стоп!", "Седни!" или "Ела тук!". Учените са убедени, че това далеч не е пределът на техните възможности.

Роботът гепард не притежава издръжливостта на електронните кучета, но, според учените, ще е незаменим при доставката на спешни съобщения, когато другите средства за връзка са недостъпни. Подобна електронна котка развива скорост до 18 километра в час и може да тича на зиг-заг, което я прави по-малко уязвима при бойни действия в града, например при снайперистки огън.