Правителството на Великобритания отдели 35 милиона долара за проекти с използване на графена, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Графенът беше открит от работещите във Великобритания физици от руски произход Андрей Гейм и Константин Новоселов, за което бяха отличени с Нобелова награда през 2010 година.

Отделените средства ще отидат за разработката на нови технологии за използването на графена в електрониката, електроенергетиката, в съобщенията и аерокосмическата сфера.

В проектите, които ще разширят областите за практическата употреба на графена, ще вземат участие редица британски и международни компании. Сред тях личат имената на британските отбранителни концерни "Би Ей И системс" и "Кинетик", на европейския авиационен концерн "Еърбъс", на финландската компания "Нокиа", на южнокорейската "Самсунг", на японската "Шарп", на холандската "Филипс", на британската "Дайсън" на американските производители на битова химия "Проктър енд Гембъл"и на британската "Ролс Ройс".

Към средствата, отделени от британското правителство, ще бъдат добавени допълнително 19 милиона долара от тези корпорации за финансирането на проекти, свързани с търговското използване на графена.

Новият материал представлява двуизмерен кристал - лента от въглерод с дебелина един атом. Той притежава уникални свойства, които го поставят в челни позиции при развитието на наноелектрониката. Графенът може да бъде използван в мрежи за предаване на данни, които ще бъдат стотици пъти по-бързи от оптичните.