Всеки знае, че когато водата кипне, се образуват мехурчета. Учени от Северозападния университет в Илинойс обаче успяха да елиминират мехурчетата, съобщи Сайънс дейли.

"Манипулирахме онова, което отдавна е известно, използвайки правилния вид текстура и химична реакция, за да предотвратим образуването на мехурчета по време на кипене”, заяви съавторът на изследването Нилеш Патанкар от института Маккормик за инженерни и приложни науки към университета.

Изследването показва как специално създадена повърхност може да създаде стабилна въглавница от пара между нея и гореща течност и да унищожи мехурчетата, които се образуват при кипенето.

Този феномен е базиран върху ефекта на Лайденфрост. През 1756 г. германският учен Йохан Лайденфрост наблюдавал, че когато капка вода падне върху горещ тиган, тя силно се разклаща, сякаш е задвижена от непозната сила. Всъщност капката е върху нещо като въздушна възглавница или по-скоро върху възглавница от водна пара. Под въздействието на топлината най-близката до повърхността на тигана вода се изпарява и образува слой от пара, над който капката е в състояние на левитация. Когато тиганът изстине, този слой се разгражда и се образуват мехурчета.

Учени от университета заедно с техни колеги от Саудитска Арабия и Австралия доказаха, че слоят от пара може бъде стабилизиран и следователно да се избегне кипенето. За целта е нужно да се използва свръххидрофобна повърхност, която отблъсква водата.

Учените извършили експеримент, при който две стоманени сфери, загрети до температура 400 градуса Целзий, били пуснати във вода с температура 100 градуса. Едната сфера била с гладка хидрофобна повърхност, а другата - с релефна свръххидрофобна повърхност. Първоначално не се образувало нито едно мехурче над двете сфери поради слоя от пари между тях и водата. 4 секунди по-късно обаче се забелязало кипене над сферата с гладка хидрофобна повърхност, докато над сферата със свръххидрофобен релеф нямало нито едно мехурче.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".