Учени от Харвардския университет са успели да конструират плоска леща, която не изкривява образа и в бъдеще може да бъде получена идеалната снимка от камерите и айфоните.

Ултратънката леща е изготвена от наноматериали и нейната дебелина е едва 1 нанометър, което на практика я прави почти двуизмерна. Тази нейна невероятна плоскост й позволява да не изкривява образа при неговото пречупване, когато премине през нея. Новата технология може да предизвика истинска революция във фотографията.

Ръководителят на екипа Федерико Капасо заяви: "Успяхме да разработим революционен метод за направата на лещи. В тях не се наблюдава забавяне на фазата, докато светлината се разпространява през дебелата и изпъкналата им част. Получихме моментално предаване на фазата направо върху повърхността на лещата!"

Уникалната нова оптика била конструирана чрез наслагване и получаване на "сандвич" от извънредно тънък силициев слой, дублиран със златно покритие, измерващо се в нанометри.

Новата леща тотално ликвидира оптичните изкривявания от рода на ефекта на "рибеното око" при широкоъгълните кадри, който се получава при конвенционалните лещи с по-голяма плътност.