Захранваният със слънчева енергия експериментален самолет Solar Impulse се готви за рекордно дълъг полет между двата бряга на САЩ, който ще започне на 1 май.

"Готови сме за полета", заяви пред представители на медиите Андре Боршберг в Маунтин вю, близо до Сан Франциско. От съображения за сигурност изпитанието ще бъде извършено на пет етапа. По думите на Боршберг машината имала възможност да прелети и без кацане разстоянието за три денонощия при средна скорост от 70 км/ч. Екипът се ограничил до максимален престой във въздуха от 24 ч.

Спирките ще са във Финикс, Далас и Вашингтон, преди да пристигне в Ню Йорк в началото на юли. Пътуването ще продължи толкова дълго, тъй като на всяко от летищата, на които ще каца Solar Impulse, машината ще престоява по десетина дни, за да бъде запознавана обществеността по места с новите технологии, използвани в уникалния самолет.

Ученици и ентусиасти ще имат възможността да разговарят с пилотите (самолетът е едноместен, зад руля ще се редуват Боршберг и президентът на компанията Solar Impulse Бертран Пикар – бел. ред.).

Проектът Solar Impulse стартира 10 г. преди прототипът да се вдигне във въздуха през 2009 г. През 2010 г. слънчевата машина летя без кацане 26 часа, за да демонстрира способността фотоволтаичните й панели да акумулират достатъчно слънчева енергия, за да може самолетът да лети и "на тъмно". Година по-късно самолетът за първи път направи задграничен полет – от Белгия до Франция, преди да предприеме и междуконтинентално пътуване през юни 2012 г. от Мадрид до Рабат, Мароко.

Пикар и Боршберг планират околосветски полет през 2015 г.