Първият хамбургер, отгледан в лаборатория, вместо направен с месо от животно, може съвсем скоро да бъде факт. Експериментът беше представен по време на научна конференция в канадския град Ванкувър.
Холандски учени са използвали стволови клетки, за да създадат мускулна тъкан. Парченцата месо са дълги около 2 cм, широки 1cм и дебели около 1мм. Приличат на калмари, но засега нямат вкус.
Целта на изследването е да открие по-ефективен начин за производство на месо от отглеждането на животни и така да е в помощ срещу световния глад. Смята се, че това месо ще намали щетите върху околната среда от отглеждането на животни за месо до 60%.
Според участници в конференцията същият екологичен ефект може да бъде постигнат, ако повече хора просто намалят консумацията на месо. Основните им притеснения са свързани с ефекта върху човешкия организъм от антибиотиците и химикалите, които ще бъдат необходими да предпазят синтетичното месо от разваляне.