Учени от Австралия разработват робот нинджа, който се движи, само когато няма опасност да бъде видян или чут. Така той ще може да се промъква сред животни и да ги снима в естествената им среда, пише сп. "Ню сайънтист".

Лаборатории по отбрана вече са конструирали роботи за следене на хора в градска среда. Роботизираните преследвачи могат да следват набелязаните мишени от определено разстояние, тъй като в шумната градска среда няма опасност да бъдат чути.

Преследването и снимането на животни в естествената им среда обаче е много по-трудно, тъй като те имат остър слух, а около тях е доста по-тихо. За да преодолеят този проблем, специалисти от Лабораторията за автономни системи в Бризбейн, Австралия, разработват четириколесен робот, който се движи само когато неравномерни звукове - като например зов на птица или жаба - ще маскират движението му.

В тестовете роботът нинджа е разпознавал различни звукове - от машини, мобилни телефони и животни, и е успявал да прецени дали те ще продължат достатъчно дълго, за да прикрият движението му. Роботизираният нинджа освен това е разпознавал собствения си шум, отгатвал е как той варира при различна скорост и ъгъл на завъртане и е изчислявал как ще звучи за мишена, отстояща на 50 метра от него. С помощта на камера, лазерен скенер и подходящ алгоритъм, роботът може да "си представи" кои отправни точки ще му осигурят най-голямо предимство, за да се промъкне сред животни в естествената им среда и да ги снима.