Първият частен космически кораб "Дракон" на американската компания "Спейс Екс" се скачи успешно с Международната космическа станция /МКС/ и по-точно с американския модул Harmony, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС. "Изглежда си имаме Дракон за опашка", казаастронавтът Доналд Петит.

Снимка: Space X

Полетът е изпитателен. За първи път частна компания изстрелва ракета с кораб към Международната космическа станция (МКС). Успехът на мисията ще сложи началото на нова ера в американската космическа програма, в която частни космически кораби ще превозват астронавти и товари до МКС до пет години.

"Спейс експлорейшън текнолъджис" (или "Спейс Екс") е първата от няколко частни компании, които искат да поемат доставките до МКС. НАСА предупреждава, че това е само тестови полет.

"Дракон" летя към МКС два дни. След това в продължение на един ден той упражнява маневрите на разстояние от 2,5 км, преди НАСА да даде сигнала за приближаване за скачване.

Самото скачване бе осъществено от астронавтите на МКС Доналд Петит и Андре Кауперс с помощта на роботизирана ръка на 17-метров манипулатор. Частният космически апарат доставя на МКС 544 килограма товар, основно храни, дрехи, материали за експерименти, които ще бъдат разтоварени утре. Преди екипажът да отвори люка ще бъде проверено качеството на въздуха в капсулата.

"Дракон" ще се разкачи от МКС след около две седмици, за да се приводни с товар от 660 килограма в Тихия океан край калифорнийския бряг.

Капсулата "Дракон", която е за многократно използване, може да транспортира товар от шест тона, а през 2015 г. се предвижда на борда й да летят и седем астронавти. Височината й е 5,9 м, а широчината 3,6м. Обемът й е 6,8 куб. м. Това, което я отличава от другите кораби, е, че може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти като совалките. Руските, японските и европейските капсули не могат да правят това, защото изгарят при връщането си към Земята.

Ракетата "Фалкон 9", с която "Дракон" бе изведен в космоса, също е частна и е с два сегмента. Дължината й е 48,1 м, а диаметърът 3,66 м. Тя се задвижва от девет двигателя "Мерлин" с течно гориво - смес от кислород и керосин. Оттласкващата й сила при изстрелването е 387,3 тона. Максималният полезен товар, който може да носи е 9,8 тона. Първото й успешно изстрелване беше на 4 юни 2010г., последвано от второ на 8 декември 2010 г.

Първоначално изстрелването на "Дракон" беше насрочено за 30 април, а после за 7 май, но и двата опита бяха отложени с целпо-щателна проверка на софтуера на кораба.

За разработването на кораба НАСА е сключила договор със "Спейс Екс" за 3,5 милиарда долара. Тази сума трябва да осигури 12 полета на "Дракон". Подобен договор има сключен и с корпорацията "Орбитал сайънсис".