Кометата ISON продължава пътя си към Слънцето, до което трябва да се доближи на 1,2 милиона километра през ноември. Тя вече беше наречена "кометата на века", но това може да е преждевременно, съобщи сайтът Спейс.

Зрелищността на кометата зависи главно от това дали може да оцелее при приближаването си до Слънцето на 28 ноември. Тогава тя ще премине през горещата му корона, която е с температура 555 000 градуса Целзий. Комета, която става много по-ярка с приближаването си, има повече шансове да оцелее в сравнение с такава, чиято яркост изглежда недостатъчна. Във втория случай летливия материал, който се изпарява от ядрото й и заради който е изглеждала необичайно ярка, свършва, докато тя е още много далече. От такава комета остава само малка тъмна буца, която не свети силно, а дори може да се разпадне при доближаването до Слънцето.

Този песимистичен сценарий вече изглежда възможен за кометата ISON. Откакто бе открита през септември 2012 г. нейната яркост се е увеличила съвсем малко. Тя се вижда само на съвсем тъмно небе с телескопи с голяма апертура от около 75 см.

"Кометата ISON не еволюира по начина, който очаквахме – каза уважаваният аматьор астроном Джон Бортъл. - Вместо яркостта й да се увеличава бавно, но постоянно, тя се задържа около магнитуд 16 вече два месеца. Дали ще стане велика комета през есента, вече е все повече под въпрос."

Кометата още е много далече от Земята - на 621 милиона километра, както и от Слънцето - на 648 милиона километра.