Британец е изобретил проследяващо устройство за животни, воден от желанието си да разбере къде се подвизава неговият котарак авантюрист.

41-годишният Дейв Еванс от Марлборо недоумявал къде зачезва всеки ден питомецът му Йоло и защо дебелее загадъчно, въпреки че стопанинът му се грижи за добрата му форма.

За да получи отговор на въпросите си, находчивият британец изобретил свръхлек GPS и го прикачил към каишката на Йоло.

След всяко завръщане на косматия бродяга у дома, стопанинът прехвърлял информацията от устройството на компютър и разкривал тайния му живот по сателитни изображения в Google Earth.

Сега Дейв Еванс вече знае къде къде скита Йоло, на колко километра се отдалечава питомецът му от дома и кой друг го тъпчес храна. Стопанинът е научил , че всяка сутрин в 6 часа неговият разбойник гони пилци и е установил още кои са любимите му места за размотаване.

Еванс е нарекъл своето изобретение G-Paws и смята да го продава на други собственици на кучета и котки срещу сума от 50 лири. Устройството е водоустойчиво и тежи само 15 грама.

Изобретателният британец разработва и социална мрежа за домашни любимци, която ще стартира през лятото. В нея стопаните ще могат да следят скитанията на питомците си в Google Earth, както и да споделят снимки, клипове и друга информация.