Социалната мрежа Google + и сайтът за споделяне на снимки Pinterest спечелиха първите си награди "Уеби".

Pinterest печели отличието в категорията за социални медии, а Google + получава наградата на публиката в тази категория.

Facebook печели награда "Уеби” за използване на интернет за обществено и политическо развитие, която се връчва за първи път. Facebook изпревари Twitter, YouTube, компанията "Кива" и сайта Change.org в новата категория.

Наградата "Уеби" за най-добър информационен сайт спечели "Дейли бийст”, а наградата на публиката в същата категория - Би Би Си.

Статуетката

Приложението за споделяне на снимки Instragram, което бе купено от Facebook за 1 милиард долара, е с престижната награда "Уеби" за иновации.

"Лауреатите свидетелстват за фантастична смесица от нови и устойчиви тенденции, които се забелязват в интернет тази година", заяви изпълнителният директор на Международната академия за дигитални изкуства и науки Дейвид Мичъл Дейвис.

Журито на наградите включваше един от основателите на Twitter - Биз Стоун, създателката на информационния сайт "Хъфингтън пост" - Ариана Хъфингтън, и Мартин Купър - "бащата" на мобилния телефон. Близо 1,5 милиона потребители на интернет присъдиха награди на публиката в различни категории.

Церемонията по връчването на наградите e на 21 май в Ню Йорк.