Скоро ще можем да видим света по–близо от всякога. Нов прототип на камера, която може да различи и най–малките подробности, бе представен от учени в Университета на Дюк, пише "Дейли мейл".

Експерименталната камера, наречена Aware-2, прави снимки, съдържащи повече от 50 гигапиксела от информация или 50 хил. мегапиксела. И за да си представите за какво става дума трябва само да се сетите, че камерата на вашия фотоапарат е екипирана едва с 10 мегапиксела. В най–добрия случай може да стигне до 16.

А резултатът от новата камера е изумителен. Той съдържа милиарди пиксели, които са единични точки, създаващи снимката едва като се съберат заедно. Aware-2 ще позволи да видите неща, за които не сте подозирали, че съществуват. Независимо дали сте присъствали на събитието, което е запечатано, или не, ще се уверите, че окото ви е изпуснало много подробности. С този фотоапарат може да видите кола, движеща се две пресечки от вас и дори да различите най–дребните надписи по витрините.

Доктор Бради, който е част от екипа изобретил Aware-2, казва че снимането с обикновената камера е „като да гледаш през сламка, защото можеш да видиш само тясна част от картината”. Но с новата камера „светът идва при вас в своя цялостен заряд”.

Апаратът използва специализирани лещи, за да улови всяка малка частица. Оборудван е с 96 14-мегапикселови микрокамери. А заради вида на лещите си има обхват от 120 до 50 градуса. Всяка леща улавя 100 индивидуални картини, които по–късно се съединяват с компютър. Теглото и е 45 килограма, но въпреки това са нужни едва 18 секунди, за да заснеме даден обект.

За сега гигапикселовата камера може да прави само черно-бели снимки, но изобретателите й обещават скоро да създадат и цветен прототип.

Заради размерите си и спецификата на оборудването, Aware-2 може да се използва само за индустриални цели. Според доктор Бради обаче бъдещето на мегапикселовите камери става неясно. Навярно скоро ще можем да носим в джоба си устройство, което ще е способно да заснеме и най–малките, желани и нежелани подробности.