Дали студеното, облачно и мрачно зимно време може да свали настроението ви? Ако е така, може би е време да направите крачка към по-добро настроение, като имате предвид,  че има силна връзка между начина ви на хранене и това как се чувствате.

Храната е мощен инструмент, който често се пренебрегва в нейното влияние върху психичното здраве

Чрез консумирането на храни, които са с високо съдържание на витамини от група В, С и D, магнезий, желязо, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, можете да сте сигурни, че вашето тяло и мозък ще се справят със задачите по-добре и ще са в топ форма. Ето пет храни, които могат да ви помогнат да прогоните зимната отпадналост и да си върнете настроението.

Риба

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Яденето на риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, като сьомга, херинга, сардини и риба тон, може да ви помогне да се почувствате по-добре, ако изпитвате симптоми на депресия.  Омега-3 мастните киселини не се произвеждат от организма, а се набавят само чрез храната. Те  имат антидепресивен ефект, не само при хора със сезонна депресия, но при всякакъв вид депресия.

Омега-3 мастните киселини могат да подобрят работата на церебралния кортекс – частта от мозъка, която обработва щастливите и приятни усещания. Сьомгата също ви дава много настроение, тъй като има повишено съдържание на витамин D. В половин филе от червена сьомга има повече от 1400 единици витамин D, което е повече от два пъти по-голяма стойност, от която повечето хора се нуждаят на ден.

Цитрусови плодове

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Цитрусовите плодове са чудесен източник на повдигащия настроението витамин C. Ако не получавате достатъчно от витамина, можете да страдате от чувство на умора и депресия. Освен това, витамин С в портокалите, грейпфрутите, лимоните и лайма помага на тялото да абсорбира желязото.

Недостигът на желязо може да е причина да се чувствате уморени, а тази умора може да се отрази на всичко – от мозъчните функции до състоянието на имунната система. Дори само ароматът  на цитрусовите плодове може да окаже положително влияние върху настроението ви - тревожните чувства и състояния могат да бъдат намалени само с мирисането на портокалово масло. Нашето предложение? Уверете се, че ядете (и миришете) изобилие от цитрусови плодове тази зима.

Спанак 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Готови ли сте да се забавлявате тази зима? Яденето на спанак е чудесен начин да подобрите настроението си. The Washington Post разяснява, че спанакът съдържа фолиева киселина, известна още като витамин B9, която помага на тялото да се създава нови клетки и подпомага регулирането на производството на серотонин. Серотонинът, който е химически невротрансмитер между нервните клетки в мозъка, определя настроението ви и дори може да регулира социалното ви поведение.

Но спанакът не е единственото чудно листно хранително вещество. Листните зеленчуци като зеле и къдраво зеле са с високо съдържание на калий, магнезий и калций, които помагат на тялото да поддържа циклите между сън/бодрост, възстановяване на уморените мускули, както и регулиране на хормоните на стреса – а те всички са от решаващо значение за по-доброто ви настроение.

Гъби

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Гъбите съдържат два стимулиращи настроението витамина от група В – ниацин и рибофлавин, както и витамин D. Изследване, публикувано в British Journal of Psychiatry, озаглавена „Дефицитът на витамин D и депресията при възрастните”, заключава, че ниските нива на витамин D играят водеща роля за психичното здраве и появата на депресия.

В допълнение, изследване на Boston University Medical Center установява, че яденето на една порция диворастящи гъби дневно, е равносилно на поемането на нужното количество витамин D, тъй като те са били изложени на ултравиолетова светлина.

Ядки 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Хрупането на ядки е чудесен начин да останете в настроение през студеното и мрачно зимно време. Ядките като орехи и бадеми, съдържат аминокиселината триптофан. Това е основен прекурсор на серотонина – невротрансмитер, който може да подобри депресията и да ви накара да се почувствате по-добре. Ядките също така изобилстват от магнезий – жизненоважен хранителен елемент, който играе ключова роля за начина, по който се чувствате.


Много хора  не консумират достатъчно магнезий – средният дневен прием според Световната здравна организация е около 250 милиграма на ден,  докато всъщност препоръчителното дневно количество е между 320 и 420 милиграма. Хората, които са с недостиг на магнезий в организма, може да страдат от хронична умора, повишено мускулно напрежение, неравномерен пулс и безсъние, които могат да доведат до чувство на безпокойство или депресия.