Погледнато от Земята, звездното небе изглежда много романтично. Особено ако сте на някоя родопска поляна с уханни билки и долби съраунд озвучаване от щурците.

В действителност обаче небето над нас гъмжи от множество изключително неромантични сателити, изградени от бездушен метал и електроника. С опасно голяма скорост над нас летят и останки от комети – нещо, което филмът „Гравитация” показа достатъчно драматично. Според NASA отломките с диаметър от 1 до 10 см. са около 500 000, а тези над 10 см. са 21 000.

Благодарение на един нов сайт http://stuffin.space/ можем да проследим в реално време всички тези сателити и голяма част от т.нар. космически боклук.

Снимка: Stuff in Space

Създаден от младия програмист Джеймс Йодер, сайтът показва земното кълбо (коректно е отразено къде е ден и къде нощ), край което летят множество точки. Червените са сателити, отломките са сиви, а излезлите от употреба ракети и сателити са в синьо.

Когато посочите с мишката дадена точка, се визуализира орбитата, по която тялото кръжи около планетата ни, както и името на сателита/ракетата.

От менюто Groups можете да филтрирате цялата плетеница от обекти и да видите например само сателитите на GPS, GLONASS (руската конкуренция на GPS), Iridium, Galileo и други. В отделна група са и всички отломки от катастрофата през 2009 г. между руския военен сателит Космос 2251 и американския комуникационен Iridium 33.

Сайтът предлага и поле за търсене, ако си имате любим сателит и искате да си го гледате. Например на фона на песента „Земля в илюминаторе”.

Снимка: Stuff in Space

Данните за всички орбити са взети от публично достъпния сайт SpaceTrack, поддържан от американското министерство на отбраната, който обаче не предлага 3D визуализация. Авторът на stuffin.space споделя, че има много сайтове, които проследяват сателити, но обикновено само по един в реално време и то в 2D карта.

Джеймс Йодер е изградил сайта за около месец, „работейки в свободното си време”. Наесен той ще започне да учи инженерство в Остин, Тексас, но обещава да добави към stuffin.space още много информация. Кодът на сайта е достъпен в Github за всички, които искат да надграждат проекта му.

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!