Швейцарски физици установиха, че хамелеоните сменят цвета си не с помощта на пигменти, а като пренареждат нанокристали в специалните си кожни клетки, съобщи БТА.

Цвета си сменят само мъжките екземпляри, за да привличат женски или да плашат съперници, както и за да избягват хищници. Клетките с кристалите се наричат иридофори. Те служат не
само за смяна на цвета, а и за охлаждане на животните. Охлаждащите клетки са с по-едри кристали, които отразяват инфрачервената светлина.

Когато хамелеонът е спокоен, нанаокристалите отразяват сините дължини на вълната. Когато животните са възбудени, мрежата с нанокристали се отпуска и те отразяват и други цветове, като жълти и червени, обясни авторът на изследването Жереми Теисие от университета на Женева.

 

При повечето други животни, сменящи цвета си, това става с помощта на пигмента меланин. Той променя интензивността на цвета, но не и оттенъка.

Изследването е направено с хамелеон пантера от Мадагаскар. Резултатите показаха, че животното активно контролира как се подреждат клетките иридофори и какъв цвят да бъде.