Не е тайна, че червеното вино оцветява емайла на зъбите. Според ново изследване на австралийски учени, то нанася силна вреда и на структурите на зъбите, при това само за няколко минути, съобщава БТА.
Особено застрашени са сомелиерите и тези, които по професия са принудени често да опитват вино. Проблемът се крие в киселинността. Ако виното не бъде погълнато веднага, а 1-2 минути се държи в устата, върху зъбния емайл се появяват признаци на ерозия, предизвикани от повишената киселинност на напитката. Според сътрудници на университета на Аделаида, след киселинното въздействие зъбите губят защитата си от механична абразия.
Австралийските учени дори са въвели термина "винена ерозия". Във виното се съдържа цял набор от киселини - винена, малеинова, млечна, лимонена. Този коктейл може да провокира бърза деминерализация на зъбите, предизвиквайки промени не само в повърхностния слой, но и в структурата на дълбочина. А миенето на зъбите не ги спасява.
Медиците препоръчват преди дегустация на вино през нощта върху зъбите да се нанасят калциев фосфат и флуорид, които образуват допълнителна защита. А сутрин е по-добре човек да се откаже от миенето на зъбите. Помага дъвченето на дъвка, която засилва отделянето на слюнка.
След като се пие вино, устата трябва да се изплакне с вода. А вечерта на същия ден зъбите трябва да се мият с пръст, върху който е сложена паста за зъби. Четката може да повреди повече емайла. Мазните храни неутрализират киселинността на виното, затова е добре то да се пие именно по време на хранене.