Британският учен Стивън Хокинг мечтае да полети в Космоса и се надява такава възможност да му се предостави в скоро време, съобщава ТАСС.

В интервю пред агенцията професорът от университета в Кембридж, смятан за един от най-влиятелните и известни физици-теоретици на нашето време, разказа за своето намерение:

„В продължение на много години си мислех, че това е просто една мечта. Прикован към земята в инвалидна количка, как бих могъл да изпитам величието на Космоса, освен с въображението си и със своята работа в теоретичната физика? Никога не съм си мислел, че бих могъл да видя нашата прекрасна планета от Космоса или да се вгледам в безкрайността извън нейните предели. Това е полето на космонавтите, тези малобройни щастливци, които могат да усетят трепета и вълнението на космическия полет. Но може би ще имам шанса да полетя в Космоса с компанията „Върджин галактик“ (VirginGalactic.com), която планира да осъществи суборбитални полети!“

„Спейсшип 2“ на „Върджин галактик“

От началото на 60-те години на миналия век известният учен се бори с тежка болест – амиотрофична латерална склероза, която води до парализа и атрофия на мускулите.

Сега ученият общува с външния свят с помощта на единствения му действащ мускул – на скулата му, който със специален датчик подава сигнал на компютърен синтезатор на речта.

Използван е материал на БТА