Рано тази сутрин Европейската космическа агенция изстреля сателит за наблюдения на околната среда. Апаратът ще бъде в помощ на селското стопанство и опазването на екосистемите.В разработката на софтуера за управление на сателита е участвал български специалист.

Сателитът се нарича "Сентинел 2Б" и беше изстрелян тази сутрин в 3:50 часа българско време от стартовата площадка във Френска Гвиана. Той е част от програмата "Коперник", в която сателити наблюдават и заснемат земната растителност, промените в ландшафта и замърсяването на водните басейни.

Данните, които апаратите събират са от изключително значение за агробизнеса и влиянието на човешката дейност върху природата.

Ракетата "Вега" изведе успешно в орбита сателита, който тежи над един тон и е оборудван със специални камери. Те ще снимат в 13 спектъра на светлината, а всеки от тях носи информация на учените за процесите върху земната повърхност.

„Около час след изстрелването осъществихме първи контакт със сателита и до момента всичко върви по план! В следващите 3 дни ще включим един по един всички инструменти и уреди на борда, а след седмица се надяваме да получим първите снимки от камерата”, обясни Ростислав Русев.

Предишният подобен сателит, наречен "Сентинел 1", събра ценна информация за нестабилности на почвата в Норвегия, Непал и Сан Франциско. Оказа се, че един от небостъргачите в американския град потъва в земята със скорост 4 сантиметра на година.

„Заедно с близнака си "Сентинел 2А" двата сателита ще заснемат земната повърхност на всеки 5 дни. Тази актуалност на данните ще подпомогне борбата срещу природни бедствия като наводнения и пожари”, посочва българският програмист.

Данните, събирани от сателита са безплатни и можете да ги разгледате в уебсайта на Европейската космическа агенция.