Със странен продукт „София Тех Парк” реши да се похвали, че има нови наематели. В профила на комплекса във „Фейсбук” бяха качени снимки от… иновативен соларен чадър.

Устройството, както става ясно от описанието, не само пази от слънцето, но и зарежда телефони и охлажда напитки, като се захранва със соларен панел. Това вероятно не е лоша идея, но има един проблем – вече има патент за такова устройство и то още от преди 11 години. Освен това, соларни чадъри със значително по-добър вид от този на показания прототип се продават свободно из най-различни онлайн магазини в целия свят.

Всичко това беше буквално за минути установено от потребителите, които реагираха изключително бурно на „иновацията”.

Авторът, авторът!

Зад (или под) соларния чадър стои фирмата „Топ Иновейшън”. Предметът на дейност е: „разработка, производство и внедряване на иновативни и други продукти, продажба и препродажба на произведените продукти и на други стоки, купени с цел продажба, предоставяне на услуги, включително отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество и стоки, консултантска дейност и всякаква друга дейност, незабранена със закон”.

Според Търговския регистър неин собственик е роденият през 1985 г. Румен Арсенов. Другите му търговски дейности са свързани със застраховане и търговия.

През април 2016 г. той е задавал по официален ред въпроси по процедура „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия” от ОП „Иновации и конкурентоспособност” – дали възнагражденията на екипа по проекта се покриват от финансираната с европари програма и дали управителят на предприятието може да се включи в екипа.

Реакциите

Публикацията на „София Тех Парк” придоби нехарактерна за страницата популярност със стотици споделяния и десетки коментари.

„Как не Ви е срам да се похвалите с такава тъпотия, която наричате иновация. Нещо, което го има в най-треторазрядния сайт за е-пазаруване. И това е плод на тех парка, в който са загробени толкова пари. Ако това е иновация, трябва всички зад тази чутовна глупост с шут да бъдат изгонени, а тех парка закрит”, пише потребител.

Друг напомня, че още в началото на 90-те е имало рекламни шапки със солар и вентилатор към него, а трети предлага вместо „иновативен” да се използва терминът „плагиативен”.

Не липсват и защитници на соларния чадър, които предимно се възмущават от „хейта” срещу спорното изобретение.

Появи се и пародийна фейсбук страница – „Sofia Smeh Park”.

Преди няколко месеца шефът на „Уолтопия” Ивайло Пенчев атакува „София Тех Парк” заради условията за компаниите и ефективността му: "Заселиха се няколко стартъпа, дето бяха привлечени от непазарно ниските наеми дето им давахте щото са куул, ама те стартъпите често са си енд дауни – поокъсаха го някои от тях - нормално – те и те горките с държавна пара бяха финансирани предимно и к'во да се чудим, че не прокопсват, поразбягаха се понеже и тези наеми им били високи и нямало къде да се хранят и каква стана тя, една година след като открихте техпарка за сто милиона имате петдесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари, на ниски наеми”.

„Прототипът на продукта, който предизвика интереса на аудиторията, е в изключително начална и груба фаза на разработване на концепция, чийто автор е стартираща компания, наемател в Инкубатора на „София Тех Парк”. В момента проектът преминава през тестове и тепърва ще се развива като функционалност”, коментираха в специално становище до медиите от „Тех Парка”.

„Целите и плановете на младия екип на компанията са да бъдат добавени иновативни компоненти, които ще отличават продукта им от всички съществуващи на пазара. Към момента проектът в никакъв случай не е пазарен, а е на етап първоначална разработка, като пазарният му дизайн ще е последната фаза.

Компанията, която работи по прототипа, не е получила финансиране от частни или държавни източници. Не е отпускано финансиране под никаква форма и от „София Тех Парк”. Когато продуктът бъде завършен, той ще има приложение основно в сектор „Туризъм“. Неговото приложение може да бъде на плажове, открити басейни, заведения и др.”, пише още в позицията на „София Тех Парк”.

Позицията на „София Тех Парк” може да видите тук: