Едногодишният експеримент на НАСА, който симулира живота на Марс, приключи. Екип от шест души живя в почти пълна изолация на Хаваите в куполообразно съоръжение без свеж въздух и възможност за уединение.

Екипът беше съставен от биолог, физик, архитект, ботаник, астробиолог и журналист, който да документира живота в изолация.

Експериментът симулира живот на Червената планета до най-малката подробност. Екипът получавал храна на всеки четири месеца, а вода на всеки два. Те можели да комуникират с други хора единствено чрез имейл, като изпращането му било забавено с 20 минути. Това е времето, за което дигитални сигнали достигат до Земята.

Снимка: HI-SEAS

Астронавтите живяха една година в дом подобен на юрта и можеха да го напускат единствено с тежки скафандри и ограничено количество кислород.

Екипът „общувал със Земята” само с официални срещи. Животът им бил следен само с различни сензори из дома им.

Снимка: HI-SEAS

Всеки член на екипажът трябвало да попълва седмична анкета за живота в изолация, както и да играе на виртуална игра, чиято цел е да успокои астронавти, които се чувстват самотни.

Една от главните цели на едногодишния експеримент била да се проследят взаимоотношенията на екип хора при липсата на уединение. Те били подложени на няколко стресови ситуации, като изтичане на радиация например.

Резултатите от експеримента тепърва ще бъдат анализирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!