Руският мултимилионер Юрий Милнер ще похарчи 100 милиона долара в търсенето на извънземен разум с помощта на най-мощните радиотелескопи в света, съобщава БТА.

Богаташът сам ще избере екипа за проекта "Breakthrough Listen" – 10-годишно издирване на радиосигнали, които могат да разкрият съществуването на интелигентни форми на живот някъде другаде във Вселената.

"Това е най-интересният технологичен въпрос в наше време", заяви Милнер. Той се запалил по идеите за извънземен живот още като-10-годишно московско дете, след като прочел книга на астрофизика Карл Сейгън. 

Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг подкрепи проекта за търсене на извънземен разум на Юрий Милнер. Двамата дадоха пресконференция в Лондонското кралско научно дружество, на която Хокинг заяви: "Аз съм тук, защото считам тази инициатива за извънредно важна. Дойде време да търсим форми на живот извън пределите на Земята. Във Вселената трябва да има свидетелства за живот!".

Милнер влага свои средства в проекта, след като навремето направи успешни инвестиции в стартиращи компании, като Facebook. Милионерът е мотивиран от надеждата, че по-напредналите цивилизации ще могат да ни научат как по-добре да използваме природните си ресурси.

"Ако наистина сме сами във Вселената, трябва да се грижим за това, което имаме", заявява Милнер. Неговият проект по обем на инвестиции засенчва всички подобни в тази област. SETI например харчи за откриване на извънземен разум по два милиона долара годишно.

В наше време, благодарение на развитието на технологиите, сред които повишената мощност на компютрите и чувствителност на телескопите, 100-те милиона долара ще постигнат много повече, отколкото SETI през 90-те, когато имаше по-добро финансиране.

Екипът на Милнер ще може да проследи няколко милиарда радиочестоти едновременно, вместо няколко милиона. Учените ще могат да изследват 10 пъти по-голяма част от небето, в сравнение с 90-те години на миналия век. Но на каквито и сигнали да се натъкнат учените, те ще пристигнат с векове, а може би и с хилядолетия закъснение.

На радиовълните са им необходими 4 години, за да достигнат до Земята от най-близката звезда, извън нашата Слънчева система. За 10 години, с тези 100 милиона долара инвестиции, екипът ще може да следи за радиопредавания в както в Млечния път, така и в 100-те най-близки галактики.

Най-скъпо ще струва на Милнер запазването на време в мощните радиотелескопи, включително тези в Австралия и Западна Вирджиния. Милионерът планира да закупи за търсенето на извънземни по два месеца годишно. Обикновено учените могат да се сдобият с не повече от два дни годишно в тези обсерватории.

За обработването на колосалния обем данни, които ще бъдат получени с помощта на телескопите, ще бъде създадена цифрова платформа, която ще сканира едновременно милиарди космически радиоканали. При това програмата ще бъде открита и в нея ще могат да се включат в обработката на данните 9 милиона доброволци от цял свят.