Естествен растителен продукт, наречен транс-халкон, допринася за предотвратяване на възможността бактерии в устата да формират зъбни плаки и киселини, които водят до образуване на кариеси, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА. 

Въпросният продукт е свързан с химикали, открити в коренитена растението сладник. Той блокира дейността на ензим, който позволява на полепващите по зъбите бактерии Streptococcus mutans да формират зъбни плаки и да създадат т.нар. биофилм, за да се защитят. 


"Впечатляващото откритие хвърля светлина върху потенциала на този клас природни продукти в сектора на храненето и здравните технологии - заяви д-р Доминик Кампопиано от Института по химия към университета в Единбърг. 

"Ще разширим изследването си, за да обхване сходни природни продукти. Целта ще е да проучим дали е възможно те да бъдат включени в състава на потребителски продукти", допълва Кампопиано.