Компютърната програма ALPHA, разработена от докторанти в Университета в Синсинати, категорично надделява над опитни пилоти от американските ВВС при симулирани въздушни боеве. Според представители на учебното заведение, постижението на изкуствения интелект е сравнимо с победата на „Дийп Блу” над гросмайстора Гари Каспаров.

Впечатляващото в случая е, че ALPHA не само побеждава човешките си опоненти при равни условия, но и преодолява съпротивата им, когато разполага с по-бавен, по-слабо маневрен и по-зле въоръжен самолет.

Полковник Джин Лий, който участва в изпитания на подобни програми още от 80-те години на XX век, коментира пред университетското списание, че до момента не е виждал такъв противник. „Бях изненадан колко наясно беше той със ситуацията. Изглеждаше, че разбира моите намерения и реагираше мигновено на моите корекции на курса и на изстреляните от мен ракети”, разказа опитният пилот и инструктор.

По думите му до момента изкуственият интелект е достигал нива, при които наистина подготвеният летец може и да загуби някоя от битките, но като цяло ще има по-голям брой победи: „Компютърният опонент просто не можеше да се справи с истинското напрежение в ситуации, които са близки до бойните”.

Създателите на ALPHA не пестят суперлативите си за него. Според тях, програмата е в състояние да събере данните от всички сензори на самолета, да направи анализ на бойната ситуация и да вземе конкретни решения за боен полет на 4 самолета в рамките на милисекунда. Иначе казано, изкуственият интелект взема решения 250 пъти по-бързо, отколкото живият пилот може да мигне.

Най-невероятното? Изкуственият интелект на работи на огромен сървър, а на струващ 35 долара микрокомпютър Raspberry Pi. Автоматично адаптиращите му се алгоритми са "тренирани" срещу ръчно оптимизирани такива на компютър от среден клас.

На този етап ALPHA все още е в изпитателна фаза. Вероятно тази програма или подобни на нея ще позволяват на следващото поколение дронове да извършват мисии при пълна автономия - без оператор, който от стотици километри разстояние и с голямо забавяне да взема решенията за стрелба.