Американски учени са установили с генетичeн анализ, че нашите далечни прародители са си падали по алкохола, който се е съдържал във ферментиралите плодове още преди десет милиона години – много преди съвременните хора за започнат да произвеждат алкохол. Екипът на проф. Матю Кариган от Института Санта Фе във Флорида открил в далечното ни родословие група от храносмилателни ензими, наречена семейство ADH4, които служат за разграждането на етиловия алкохол.
ADH4 ензимите са били налични в стомаха, гърлото и езика на приматите и са първите алкохол-метаболизиращи ензими, с които се сблъсква етанола, след като е погълнат. Тези ензими са възникнали преди около 10 милиона години, когато приматите слезли от дърветата и започнали да се хранят с плодовете в гората, паднали на земята. Фактът, че те можели да метаболизират алкохола им дал еволюционно предимство. И досега генът ADH4 e присъщ само за маймуните, които живеят на земята, като горили и шимпанзета, и не се среща при дървесните видове, като орангутана.
Доскоро учените считаха, че хората са се научили да разграждат алкохола отпреди около 9000 години, когато била получена първата целенасочена алкохолна ферментация. Ето защо и алкохолизмът съществува като заболяване, тъй като човешкият геном не е имал възможност за това кратко време в исторически план да се адаптира напълно към алкохола. Екипът на проф. Кариган установи, че това е станало много по-рано, когато нашите прародители, разклонили се от шимпанзетата, са започнали да метаболизират естествения спирт при ферментиралите плодове. "Подозирам, че етанолът е бил вторичен избор", казва Кариган. "Ако предците на хората, шимпанзетата и горилите, са имали избор между развалени и нормални плодове, те са щели да вземат здравия плода. Просто защото те са адаптирани, за да могат да го поемат, не означава, че етанолът е бил първичния им избор, нито пък те са били напълно адаптирани да го метаболизират. Те може да са се възползвали от малки количества етанол, но не и от прекомерната му консумация".
Друг модел пък предполага, че човешките предци са започнали употреба на алкохол още преди 80 милиона години, когато ранните примати понякога са яли гнили ферментирали плодове, богати на етанол.