Технологичният гигант "Епъл" представи новата си генерация телефон и часовник на специално събитие в Калифорния. 

iPhone 7 и iPhone 7 Plus – без аудио порт

Компанията описва новия си телефон като „най-добрия iPhone създаван до момента”.

Всички големи слухове се потвърдиха. Двата нови модела са с четириядрен процесор и са прахо- и водоустойчиви.

Голямата промяна е в единственото копче на телефоните на компанията. В новите модели то ще засича колко силно се натиска, като в зависимост от това ще има различни функции и ще вибрира при изпълнението им.

И при двата модела липсва традиционният аудиопорт. Слушалките ще могат да се свързват с него през т.нар. Lightning port, който служи за зареждане на телефона. Всеки телефон идва с адаптер, който позволява използването на традиционни слушалки с аудиожак.

Липсата на порт налага нуждата от нови слушалки. От компанията потвърдиха още един слух за т.нар. Apple AirPods – безжични слушалки с няколко функции. В тях има вграден микрофон, който позволява използването им вместо хендсфрий. С потупване по едната слушалка потребителят може да включи Siri на мобилното си устройство и по този начин да използва приложения, без да изважда телефона от джоба си.

Друга голяма промяна както в малката версия на iPhone 7, така и в голямата, е въвеждането на стерео колонки.

Камерата на телефоните е изцяло преработена. Тя е 12-мегапикселова и има вградена стабилизация на обектива, която беше въведена при модела iPhone 6 Plus. Новата камера засича 50% повече светлина и по-отворената бленда помага за снимане при лоши светлинни условия. Самият обектив е изграден от шест елемента, които правят изображението още по-рязко.

При по-големия модел e въведена дългоочакваната камера с два 12-мегапикселови обектива. Единият е традиционният за компанията широкоъгълен обектив, а другият е телефото. Втората камера позволява по-качествено увеличение при заснемане. Двата обектива позволяват заснемането на по-висококачествено изображение.

Едно важно въведение при камерата е, че и двата модела могат да снимат некомпресирано изображение или т.нар. raw формат. Това позволява по-добра обработка на снимките без загуба на качество.

Apple Watch – от моден аксесоар до джаджа за спортисти

Технологичната компания представи и новата генерация часовници. Дизайнът остава същият, но този път часовникът е ориентиран повече към спорт.

Apple Watch серия 2 е с двуядрен процесор, което го прави два пъти по-бърз от предшественика му. Новата генерация идва и с преработен екран, който е най-яркият създаван до момента от компанията.

Досега проблем на часовниците беше липсата на вграден джипиес, но със серия две на Apple Watch това е оправено. Всеки часовник ще има вградена система, която ще изпраща данни на мобилния телефон на потребителя.

Серия 2 е водоустойчива до 50 метра дълбочина, като от компанията смятат, че по този начин часовникът ще стане по-привлекателен за спортуващите потребители.

В опит отново да задоволят потребителите си от компанията пускат специален часовник в колаборация с „Найк”, който е специално насочен към спринтьори. Той е с олекотен корпус, дишаща каишка и софтуерни особености, които са полезни за спринтьори.