От три години инж. Валери Матов разработва в София идеята си за магнитен двигател. Така автомобили и мотоциклети ще се движат без гориво, само с енергията от мощни електромагнити.

„От акумулаторите взимаме електрическа енергия, с която захранваме този двигател, чрез който управляваме самите обороти на тази машина. От там енергията от този вече задвижен магнитен двигател, се връща на този вал и въртим генератора, който пък от своя страна зарежда акумулаторите. При това положение се получава затворен кръг, при който ние може да ползваме непрекъснато силата и мощността на тази машина”, описва изобретението си инж. Матов.

Той е патентовал идеята си като полезен модел и изобретение. Магнитният му двигател може да бъде инсталиран във всяко превозно средство, дори да захранва с ток апартамент или къща срещу минимална месечна сума.

„Ако тази машина ни даде 10 киловата електрически, то 10 киловата електрически се равняват на 40 конски сили, които съвсем спокойно могат да задвижат автомобил и да си развием 100-120 км/ч без проблем”, смята той..

Италианската полиция е проявила интерес към изобретението на инж. Матов. Предстои подписване на договор за оборудването на полицейските скутери и мотоциклети с неговия двигател.

Но българските институции не се интересуват от идея, която пести горива: „Жалкото е, че няма фонд, който да ни подпомага, не ни подават ръка правителството, няма министерство, което да отпусне някакви средства, банките искат ипотека, и т.н”.