Единствено екип на btvnovinite.bg посети завода „Терем-Летец” във Враждебна, където преди няколко дни започна сглобяването на първия Skyleader 600. Това е двуместен самолет, произведен във фабриката за летателни апарати Jihlavan Airplanes, Чехия.

Без пасажери машината тежи само 320 кг, а цената й е от 95 000 евро (с аналогови уреди) до 160 000, когато е с дигитално оборудване от най-висок клас. Предлага се с три вида двигатели – 80, 100 и 115 к.с., а от 2017 г. ще има и четвърти с мощност 150 к.с.

Самолетът поддържа средна скорост от около 220 км/ч и е предназначен главно за развлекателни полети и тренировки. Има най-ниските скорости на срив в класа си, а обхватът е най-голям в този клас самолети – с пълен резервоар (120 л) може да прелети 1600 км, което го прави недостижим за конкурентите.

„Терем-Летец” има поръчка за три машини, като първата трябва да е готова след около два месеца. След това екип от Чехия ще облети самолета и ще го лицензира.

В България не е имало серийно производство на самолети от 1952 г. Съвместното начинание на Aircraft Construction Service, представител на Skyleader за региона, и „Терем-Летец” дава надежди за развитие на бранша. Категорията ултралеки самолети е най-новият и бързо развиващ се сегмент от авиацията. Тези машини са насочени към малкия и средния бизнес, както и към любителите на екстремните спортове и летенето.

Инж. Красимир Кънев, мениджър проект Skyleader 600 в „Терем-Летец”, сподели пред BTV, че заводът има достатъчно капацитет и специалисти, за да сглобява до 10 машини на година.