Инцидент с едногодишно момиченце преди близо 2 десетилетия вдъхновява белгийски фармацевт да измисли противоалергично лекарство при изгаряния. Иновацията помага на стотици хиляди в Европа да намалят риска от инфекции и белези.

Фармацевтът Филип Соли става свидетел на инцидент през 90-те, който преобръща живота му: „Едногодишната дъщеря на мой приятел се изгори с мазнина по време на семейно барбекю. Приеха я в клиника по изгаряния, но се оказа, че е алергична към съществуващите медикаменти.

Соли се свързва с директора на клиниката, за да разбере какви качества трябва да притежава лекарството.

Една от съставките на медикамента е ензим с антибактериално действие, вместо традиционните антибиотици и антисептици. Препаратът избирателно убива само бактерията и щади здравата тъкан. Деликатната кожа, която се появява, когато раната зараства, е силно чувствителна и лесно може да бъде увредена.

Снимка: bTV

С помощта на Европейския съюз и Белгийската агенция за иновации от 2003 г. до 2007 г., компанията пуска на пазара още 2 медикамента. За да започне нови изследователски проект, компанията изтеглила заем от 500 000 евро. Получила е банкова гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции.

През 2016 г. компанията е продала 800 000 опаковки на медикамента и е осигурилa работа на 80 души. Момичето, което получило тежки изгаряния, оцелява. Инцидентът с нея става повод други пациенти да получат по-добър шанс.