Водещи учени в света смятат, че с развитието на изкуствения интелект, той ще може да унищожи човечеството до 2050 г.

Според Джеф Несбит, един от водещите учени в сферата, има два варианта за бъдещето ни като раса – изкуственият интелект, създаден от нас, да сметне, че вече не сме му нужни и да ни унищожи или да станем безсмъртни благодарение на него.

Първият вариант е свързан с теорията за „изкуствен супер интелект”, според която машините ще еволюират в един единствен супер компютър, който ще може да разрешава всички проблеми и няма да има нужда от човешка поддръжка.

Поддръжник на теорията за безсмъртие е ученият Рей Курцвейл. Според него изкуственият интелект вече помага на човечеството да достигне безсмъртие, тъй като в последните години той е разработил лекарства за много болести.

Според Курцвейл изкуственият интелект ще достигне „човешко ниво” до 2029 г., което ни дава достатъчно време да разработим правилните етични и морални стандарти за съществуването му.

Всички поддръжници и на двете теории обаче са съгласни, че в следващите 30 години изкуственият интелект ще възпроизведе човешкия мозък напълно и ще еволюира в супер интелект.