Избягването на млечните продукти може да е много опасно за човешкото здраве, установиха учени. Те опровергаха и засилващото се мнение, че ежедневната консумация на сирене и мляко води до сърдечни заболявания.
Хората, които избягват млечни продукти, са изложени на риск от сърдечно заболяване, поради по-високите нива на лошия холестерол в организма. Настоящите здравни указания препоръчват да се ядат храни с високо съдържание на наситени мазнини.
В същото време учените от британската Национална служба по здравеопазване предупреждават, че мазнините в маслото, бисквитите и бекона увеличават нивата на лошия холестерол, ако се приемат в прекалено големи количества.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
За да проверят теорията си учените от Дъблинския университет са провели опити сред 1500 участници. Резултатите показали, че хората на нискомаслен режим са с по-голям риск от заболяване на сърцето, поради високите нива на лошия холестерол.
Според експертите от голямо значение е модела на хранене, който имаме, и вида на другите храни, които приемаме. По-високият прием на млечни продукти традиционно се свързва с по-ниския индекс на телесна маса.