Постепенно потребителите на социалната мрежа Facebook ще забележат малка промяна в дизайна на заглавната лента. Досега иконката за приятелство изобразяваше силуета на мъж, който е на преден план и закрива едното рамо на жената, стояща зад него.

Кетлин Уинър, Дизайн мениджър в компанията, разказва в своя блог Блог на Кетлин Уинър за процеса около промяната на графичните символи.

Един прекрасен ден тя забелязва как жената в иконката е с едно рамо и решава, че това не е справедливо. Освен това прическата на дамата наподобява каската на Дарт Вейдър. Кетлин започва да експериментира с различни силуети и установява, че когато разполагаш само с 32 пиксела, не всички идеи могат да бъдат визуализирани добре.

Снимка: Facebook

Тя започва да търси и нов облик на мъжа, който да бъде в синхрон с новите варианти за дамска иконка. Дава лек наклон на раменете му, за да не изглежда толкова вдървен. Създава и варианти, при които жената не е по-ниска и не е в сянката на мъжа, а напълно равностойна фигура. Впоследствие се отказва от тази идея, защото „рисунката винаги напомняше за двуглаво митично чудовище”. Финалният вариант е с жена, която е съвсем малко по-ниска от мъжа, но е застанала пред него.

Старата иконка за група с двама мъже (единият в средата) и една дама също претърпява промяна. Сега жената е на преден план, а двамата мъже са зад нея.

Снимка: Facebook

Постепенно социалната мрежа подменя тези иконки, така че хвърляйте по един поглед към горния край на екрана, ако ви е любопитно кога ще се случи това.

Подобна промяна имаше преди година и в изображението на земното кълбо. Потребителите от цял свят виждаха една и съща част от планетата – Северна и Южна Америка. Сега Facebook отчита на кой континент живеете и показва съответната иконка.

Снимка: Facebook

В момента Кетлин Уинър разсъждава дали куфарчето е най-подходящият символ за „работа” в целия свят. Дали за някои региони няма по-точен символ. Ако имате някакви идеи по този въпрос, както и предложения за всяка друга иконка във Facebook, напишете съобщение в блога й.