Смартфон? Таблет? Портативен телевизор? Американският технологичен гигант „Епъл” явно има желание през следващата една година новият iPhone Xs Max да повдига подобни въпроси. Грамадното устройство беше звездата на традиционната мащабна презентация на „ябълковата” компания.

На днешното събитие „Епъл” окончателно се отказаха от станалия вече традиционен iPhone дизайн от последните години, като и трите нови смартфона приличат на миналогодишния „юбилеен” iPhone X.

Само година, след като предизвикаха противоречиви реакции на пазара с въвеждането на дисплей, в който са „врязани” селфи камерата и ключови сензори (решение, копирано, за добро или лошо, от на практика всички останали производители) с цел да се покрие цялата предна част, „Епъл” надградиха върху iPhone X с не един, а два актуални флагмански модела.

Снимка: Reuters

„Стандартният” iPhone XS вече минава за компактен със своя 5,8-инчов OLED екран (заради „прореза” в горната част е по-малък от 5,5-инчовия iPhone 8 Plus), докато „батко” му iPhone Xs Max може да се похвали с диагонал от 6,5 инча, изпълнени по същата технология – повече и от традиционния шампион в тежка категория Samsung Galaxy Note 9.

Големите телефони са предпочитани от мобилните геймъри и не е случайно, че подобренията под капака на смартфоните на „Епъл” са солидни. В центъра е новият процес A12 Bionic, който има значително повишена производителност и допълнителни функции за добавена реалност.

Той е реализиран по 7-нанометров процес, което означава и висока енергийна ефективност. Конфигурацията му включва две високопроизводителни ядра и четири икономични – също както преди година, но по-бързо и с по-малко хабене на батерията.

Снимка: Reuters

Камерите на новите топ смартофни са оптимизирани за работа при ниска осветеност – широкоъгълната е с по-голям сензор, а дългофокусната е стабилизирана и с по-голяма бленда. По-малкият има и една функционалност, очевидно насочена към огромните пазари в Китай и Индия - поддръжка на две сим карти.

Със същия мощен процесор A12, но само с една задна камера и с по-ниско ниво на защита от водни пръски е и третият нов смартфон на Епъл – iPhone Xr, наследникът и на iPhone 8, и на iPhone 8 Plus. Той е с 6,1-инчов LCD дисплей и ще се предлага в голям брой цветови комбинации.

Прави впечатление с липсата си 3D Touch технологията, а резолюцията на екрана изглежда скромна сред QHD+ панелите, които се появяват на все по-евтини Android смартфони – тук говорим за едва 1792x828 пиксела.

Снимка: Reuters

Отново днес беше представено и новото поколение „умни” часовници на „Епъл”. Те също са с по-големи екрани и по-бързи процесори.

Обикновено новите устройства на „Епъл” задават в голяма степен тенденциите на пазара за следващите месеци. В случая изглежда, че компанията иска да вдигне портфолиото си по-нагоре ценово – в сегмент, в който маржовете са по-големи и който е по-далеч от обсега на агресивните китайски компании.

Снимка: Reuters

Така към момента предложенията на „Епъл” варират от вече доста остарелия iPhone 7 за 449 долара, през iPhone 8 (но не и Plus) за 599, Xr за 749, Xs за 999 до Xs Max за 1099. Това са цените за базовите конфигурации памет, при по-голям размер (при двата най-скъпи - до 512 GB) се гответе за още по-тежък удар по джоба. В Европа вероятно цените ще са същите, но в евро, а, поради спецификите на българския пазар, вероятно устройствата ще стигнат до нас с допълнителна надценка.

Дали „Самсунг” ще отговорят на предизвикателството с още по-сериозен (и още по-скъп) Note и дали и другите големи играчи на пазара ще се включат в битката на това равнище – предстои да видим.